Hoppet om att få en pendelstation i Åsa lever kvar. Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
Åsa

Hoppet om pendel lever i Åsa

Än lever hoppet hos dem som bor i Åsa om att få en pendelstation. Tidigare har Banverket sagt nej till tågstopp av anledningen att det är för trångt på spåren. En lång namnlista med krav på en station har överlämnats till Banverket.

Anna Hjertqvist som lämnade över listan till regionchefen, Bengt Rydhed, ser att detta har öppnat en möjlighet för politikerna och alla inblandade att lösa frågan. 

– Det finns inga ursäkter att inte genomföra det här längre, säger Anna Hjertqvist

Banverket har haft argumentet att det går så många tåg på västkustbanan, att det är det som sätter stopp för en pendelstation. Vad sa de om det när du träffade Banverket?

– Vi fokuserade inte på just den biten. Det var ju den enda anledning de hade haft förra gången när avslaget kom. De har erkänt villigt att de inte har haft någon kommunikation att inte haft fler lösningar på möjligheten att sätta stopp i Åsa. Det vi fokuserade på istället för att säga varför de inte kunde stoppa, var att istället hitta en lösning till varför de kan stoppa.

När du säger att det känns som att ni fått en öppning från Banverket, ska man tolka det som att de inte hävdar det här argumentet lika starkt längre?

– Det kändes så på något vis. När vi pratade med Bengt Rydhed så verkade det som att han var intresserad av att komma fram till en lösning.

Vad har du för förväntning på de lokala parterna, hur de ska agera gentemot banverket efter detta?

– Att de är öppna och inte fokuserar på problemen utan istället hittar lösningarna.

När tror du det blir en pendelstation i Åsa?

– Jag tror inte, den ska stå här om två år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".