Nu får unga vuxna vaccineras

I början av november gick landstinget i Halland ut med att unga vuxna var välkomna att vaccinera sig. Men trycket på vaccinationscentralerna blev då för stort och landstinget fick snabbt ändra sitt beslut. Nu är det återigen fritt fram för unga vuxna att vaccinera sig.

Unga vuxna är från och med måndag nästa vecka välkomna att ta vaccin. Detta efter att barnvaccinationerna i Halland i stort sätt är klara.

– Det ser bra ut, vi har kommit väldigt långt när det gäller vaccinationen av barn. Vi räknar med att till helgen ha vaccinerat cirka 80 procent av barn mellan 3 till 12 år. Och vi har vaccinerat cirka hälften av de barn under tre år, säger Mats Erntell, smittskyddsläkare.

För personer mellan 25 och 40 år startar vaccinationen också nästa vecka, men först i slutet då en stor leverans kommer.

Flera län, till exempel Örebro och Skåne, har vaccinationen av vuxna redan startat. Men alltså inte i Halland.

– Vi har följt Socialstyrelsens rekommendationer och tagit dem som av etiska skäl ska vaccineras först, alltså de som är sjuka och riskerar komplikationer. Det är de gravida och de medicinska riskgrupperna och det gjorde vi de första tre veckorna. Sedan började vi med barnen därför att de är de största smittspridarna, så kan vi bäst begränsa smittan.

Mats Erntell är nöjd med utvecklingen som gäller antalet vaccinationer i Halland den senaste tiden.

– De senaste tre veckorna har det varit en väldigt kraftig efterfrågan och det är jag glad över, jag var först orolig över att få en dålig anslutning, säger Mats Erntell.