Ungdomstjänst känns för enkelt

Det har inte gjorts någon utvärdering av ungdomstjänst och bland ungdomar som blivit dömda finns uppfattningen att ungdomstjänst inte alls känns som ett straff.

Ungdomstjänst är en bra påföljd för ungdomar som begått brott. Det säger de flesta av de 70 kommuner i landet som Sveriges Radio har pratat med.

Men bland ungdomar som blivit dömda finns uppfattningen att ungdomstjänst inte alls känns som ett straff. 

– Hade jag fått bestämma, och om jag ska vara ärlig så hade jag gärna sett en svårare uppgift. För det kändes inte som att det var ett straff, det kändes som ett fritidsintresse, det var något jag gjorde för skojs skull, säger en 18-åring i Halmstad som dömdes till 107 timmars ungdomstjänst efter ett personrån.

18-åringen gjorde 107 timmars ungdomstjänst i en idrottsförening där han var ledare för ett ungdomslag. Fyra timmar i veckan skulle han vara på plats och träna sitt lag.

Susanne Larsson, som arbetar med ungdomstjänst i Laholm känner igen killens inställning, men menar att den som placerat killen i föreningen säkert hade en tanke med att ge honom en ledarroll, men hon förstår att det kan sticka hos ögonen hos vissa när det inte ges ett "traditionellt straff".

– När han var där ute som fotbollsledare så ville man att han skulle stärkas ytterligare i sin roll, men det säger väl något om oss människor, vi vill ha ett straff, det ska kännas lite.

18-åringen märkte också själv att han gjorde nytta i föreningen. När laget han tränade skulle läggas ned var han där och peppade ungdomarna.

– Jag uppmuntrade vissa spelare och några av dem lyssnade, och det kändes riktigt bra.

Han tror också att det är positivt för honom i framtiden att han avtjänat sitt straff som ungdomstjänst.

– Man gottgör samhället, man visar att man ångrar sig. Jag hade kunnat välja fängelse men det ser inte bra ut att ha varit i fängelse som 17-åring.