Allvarliga brister hos grisuppfödare

I Halland har 21 gårdar med grisuppfödning fått besök av djurrättsaktivister som tagit bilder, filmat och antecknat. I Halland upptäcktes fel som såriga, sjuka apatiska grisar, smutsig miljö och otillräckligt med strö i stallen.

Men man kan hitta fel på alla gårdar om man bara kommer vid fel tidpunkt, tror Johan Heurén som är grisuppfödare i Harplinge utanför Halmstad.

Johan Heuren säger att det är oacceptabelt med döda grisar i stallen, men att grisarna har för lite strö och att det blir smutsigt är något man inte kan undvika om man inte är i stallet 24 timmar om dygnet. Han lämnar sina grisar efter tillsynen på eftermiddagen fram till nästa morgon.

– Däremellan har jag ingen uppsikt, jag vet inte vad som händer då. Man har inte hundra koll på sina djur alltid, det är helt omöjligt, säger Johan Heurén.

I Halland har 21 gårdar med grisuppfödning fått besök av djurrättsaktivister som tagit bilder, filmat och antecknat. I Halland upptäcktes fel som såriga, sjuka apatiska grisar, smutsig miljö och otillräckligt med strö i stallen. Fel som är brott mot djurskyddslagen.

Det har också förekommit filmer från andra delar av landet där döda grisar ligger i stallen och där de levande grisarna äter på den döda.

Johan Heurén menar att media letar fel som ska få igång ett drev mot grisnäringen, och att de flesta av felen som hittats är svåra att undvika. Men Dag Hultefors, länsveterinär i Halland tror att det ligger en sanning i det som djurrättsaktivisterna har grävt fram.

– Jag tror definitivt att bilderna speglar ett problem i branschen, men sedan exakt på vilken nivå problemen ligger har jag svårt att uttala mig om, säger Dag Hultefors.