Varberg

Munkagård: "Grisarna mår bra"

Munkagårdsgymnasiet finns med bland de grisstallar som fått kritik av Djurrättsalliansen för att bryta mot djurskyddslagstiftningen på flera punkter. Både elever, lärare eller djurskötare tycker att kritiken är överdriven.

Enligt Djurrättsalliansen som tog sig in på Munkagårdsgymnasiets grisstallar i somras hittades brister i djurhållningen som bryter mot djurskyddslagstiftningen.

Grisarna ska ha varit sjuka, det ska ha varit eftersatt klövvård och för lite strö i boxarna. Dessutom ska man ha haft fixerade suggor, alltså så instänga att de inte kan röra på sig. Det är det tydligt förbud mot.

Varken eleverna, lärarna eller djurskötarna känner igen de här problemen och veterinären och läraren på skolan, Lotta Olsson, säger att man inte har fixerat suggor på ett olagligt sätt.

– De måste ha tagit bilder från utfodringen, för vid utfodring så måste man ha fixering av djurskyddsskäl för annars så springer suggorna bakom varandra och biter varandra och då får de sår. Det är en sådan rangordning bland grisar och när de ska äta så är de på hugget. Det skulle vara djurplågeri att inte ha stängbara bås när man ger man.

Under förmiddagen i dag fick eleverna på Munkagårdsgymnasiet se filmer från de gårdar där det var allra värst, enligt Djurrättsalliansen.

– Fruktansvärt, det var en chock att se att det finns ställen som har det så, säger en av eleverna på Munkagård.