Halmstad

Bara vissa får äta julbord

Anställda av hemvårdsförvaltningen i Halmstad får inte samma uppvaktningar och julfirande som andra anställda i kommunen. Facket kräver en rättvisare behandling.

Att anställda med en och samma arbetsgivare ska få ta del av samma förmåner kan ses som en självklarhet. Men det gäller tydligen inte för de anställda i Halmstads kommun. Det har undersköterskor och andra inom hemvården fått erfara.

I en skrivelse till personalutskottet ifrågasätter de hur man tänker. De anställda får inte ta del av samma förmåner som anställda på andra förvaltningar i kommunen. Det handlar om julbord, julgåvor, pensionspresenter och friskvård under arbetstid.

Varför det är så ojämnt fördelat med förmåner är ett frågetecken, men Lotta Olesen-Rosén som är facklig representant för hemvårdsförvaltningen, menar att det beror på vilken förvaltning man arbetar på och ser även en tydlig könsfördelning.

– Utan att generalisera allt för mycket så är det i de traditionellt manliga förvaltningarna eller där det är mest manlig personal, som det finns mer förmåner. Det reagerar våra medlemmar väldigt mycket emot.

– Dessutom heter det alltid inom vård och omsorg att ni är ju så många att  det blir så dyrt att göra någonting, säger Lotta Olesen-Rosén.

Inte nog med att det varit  orättvisa förmåner. Ärendet kring frågan har tagit drygt ett år att se över av nämnden.

– Först förstod jag inte vad det handlade om men sedan insåg jag att ärendet var ett år gammalt som man nu tänker göra något åt. Det är bedrövligt att det ska behöva ta en sådan tid, säger Lotta Olesen-Rosén.