Laholm

Ny livsmedelspolicy i Laholm

När Laholms kommunfullmäktige på torsdagskvällen skulle fatta beslut om en ny livsmedelspolicy, var de senaste dagarnas uppblossade debatt om svensk grisproduktion tydlig i fullmäktigesalen.

Femton gårdar i Halland polisanmälts för olika former av påstådd vanvård och nio gårdar är spärrade av Scan.

– Jag står bakom förslaget som sådant, men i det här läget så kan jag inte säga att jag vill ta beslutet. För jag vill veta, vad händer i Laholm? Hur sköter producenterna här sina djur? Hur ser det ut här? undrar Laholmspartiets Bertil Johansson.

Men Michael Stråhle Wärring, moderat ordförande i servicenämnden som ligger bakom förslaget till en livsmedelspolicy som kräver motsvarande Svenska djurskyddskrav för det kött som kommunen ska köpa in, menar att policyn är ett skydd mot såväl utländskt som svenskt kött som producerats på dåligt sätt.

– Det som är den stora skillnaden är att i Sverige har vi en lagstiftning och vi kan lagföra de som bryter mot de här reglerna, man kan också se till att djuren får det bättre. Det kan vi inte göra i andra länder, säger Michael Stråhle Wärring.

Det var ingen som ifrågasatte de förslag till en livsmedelpolicy som Konkurrensverket sagt strider mot EU-bestämmelser, men kommunrådet Per Asklund utfärdade en varning.

– Jag är för beslutet, men vi ska göra det med öppna ögon. Detta kan få konsekvenser för Laholms kommun. Dels genom att vi kan få problem med leverantörerna, dels att vi för att klara oss i den här frågan måste anlita juridisk kompetens som kommer att kosta skattebetalarna en hel del pengar, säger Per Asklund.