Halland

Se upp för trasiga elsladdar

Så här års är det säkert många som tar fram juldekorationer för trädgården, balkongen och på andra ställen kring huset. Men att till exempel använda gamla slitna förlängningssladdar eller dekorationer som inte är avsedda för utomhusbruk kan vara mycket farligt och till och med livsfarligt.

Dan Larsson  är utbildare inom elsäkerhet i Halmstad. Han varnar för att rutinmässigt bara koppla ihop sladdar och lysen och tro att allt är bra.

– De flesta har alltid lite förlängningssladdar i sina förråd hemma. De kommer fram när det är dags att klippa gräs, häckar och när grillen kanske ska tändas. Anslutningskabeln har inget större mekaniskt skydd. När juldekorationerna ska fram blir de liggande utomhus en lång tid och då händer en hel del. De  utsätts för väta och kläms i dörrar och fönster.

Dan Larsson har sett många skrämmande exempel på hur det inte ska vara. Till exempel folk som drar ut sladdar genom balkongdörren eller inte tänker på risken med kombinationen fukl och elström. Särskilt rekomenderar han att införskaffa jordfelsbrytare. Dessutom att man vara noga med kontrollera att all utomhusbelysning har en IP-märkning med värdet 44 som ska stå på produkten eller emballaget. Man ska också vara en kritisk konsument och inte acceptera eller tro på allt som sägs om hur olika produkter kan användas. Priset får inte första hand vara avgörande vid inköp.