Nyarp

Tänder tusentals lampor varje år

I jul tänds tusentals elektriska ljus runt om i världen och att lysa upp våra hem runt jul kostar oss någon hundralapp. Men har man en fascination för ljus och inte nöjer sig med lysa upp fönstren och sätta ljus i julgranen. Ja, då kostar det lite mer än någon hundralapp.

Vi har träffat Kjell Runemyr i Nyarp som sätter upp ljusslingor med tusentals lampor varje år:

– Räknar jag rätt så är det 29 500 lampor. De två månaderna som det är tänt, december och januari, så blir elkostnaden mellan 6000 – 7000 mer än normalt.

1991 var första gången som Kjell Runemyr satte upp ljusslingor på sin gård i Nyarp och då började han med flaggstången. Sen dess har han utökat med några tusen lampor varje år och nu har han alltså 29 500 lampor som pryder varenda knut på huset, alla grenar i träden och varenda buskar. Första advent varje år premiärtänder han belysningen och det har blivit en riktig folkfest i bygden.

– Ja, då är det fyrverkerier och vi bjuder på glögg och pepparkakor. Mellan 100 och 200 personer står och tittar på när jag tänder upp allt. Det ringer till och med folk hit för att kolla om jag tänder.

Om man skulle lägga alla ljusslingor på rad skulle det nå fyra kilometer och det tar Kjell Runemyr två helger att sätta upp allt. Under alla år han hållit på har det bara inträffat att en kontakt smält och började brinna. Men det gör honom inte rädd för att det ska hända igen:

– Inte om man gör det på rätt sätt och att man har koll hela tiden. Så länge man sköter det är jag inte alls rädd. Jag kan bygga ut ännu mer, men jag har inte så mycket plats kvar.