Fjärås

Elever kränkta på behandlingshem

Behandlingshemmet Hallandshem i Fjärås ska hjälpa unga killar som riskerar att hamna i drogmissbruk eller kriminalitet. Men Sveriges Radios granskande magasin Kaliber har avslöjat det som tidigare personal beskriver som terror med böter och utegångsförbud, kränkningar och till och med våld.

16-årige Robin som bott på hemmet berättar hur han blev slagen av en personal när han svarade en annan elev.

– Då tog personalen tag i mig och slängde in mig i trappan och skrek på mig för att jag svarade en elev snabbt.

Den här händelsen har bekräftats av tidigare personal. De elever som bröt mot någon regel eller misskötte sig kunde räkna med att få höra glåpord.

– De sa ju så till elever; idiot och pundare och jävla döskallar.

Vad kallade de dig?

– Mest idiotjävel. För att jag misskötte skolan. Det var olika grejer beroende på vad jag gjorde.

Kaliber har alltså prata med flera personer som tidigare arbetat på Hallandshem. De har alla lång erfarenhet av att jobba med ungdomsvård och deras gemensamma erfarenheter av Hallandshem sträcker sig över flera års tid. De säger att de aldrig varit med om någon liknande bestraffningskultur med indragen veckopeng och böter om man tar en frukt, och utegångsförbud om man kommer en minut sent.

Peter Andersson-Piltz är socionom och jobbade på Hallandshem när Robin bodde där. När vi kör förbi hemmet summerar han hur det var för Robin och de andra ungdomarna på Hallandshem.

– Det är som det kan vara i en vanlig familj. Det kan vara fint utåt sett men en slags terror på insidan.