Missförhållanden på Nilsons garverier

Ny granskning avslöjar missförhållanden på Varbergsföretaget Nilsons garverier i Pakistan. Både människor och miljö är drabbade, enligt Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen.

Orenat vatten går rätt ut i avloppet och förstör odlingsmark. Arbetare jobbar med farliga ämnen utan skyddsutrustning. Så ser det ut på ett garveri i Pakistan som levererar läder till skoföretaget Nilson group i Varberg.

– Riktigt så allvarligt trodde jag inte att det skulle vara, säger Mikael Karlsson, ordförande i Naturskyddsföreningen som tillsammans med Swedwatch gjort granskningen.

Det orenade vattnet som garveriet släpper ut förstör odlingsmark. Och det orsakar minskad livsmedelsproduktion som drabbar fattiga bönder, menar Mikael Karlsson.

Han anser att Nilson group måste ställa krav på de skor som säljs i Sverige och även göra oanmälda besök för att säkerställa att kraven uppfylls.

Nilson Group kontrollerar i dag inte underleverentörerna. Bara skoproducenterna.

– Vi ser nu ett behov av att starta en kartläggning av våra garverier, säger Malin Kemi, ansvarig för inköpsutveckling på Nislon Group.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista