Antalet olyckor med polisfordon inblandade ökar stadigt. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.
Halland

Fler polisbilar i trafikolyckor

Mellan 2007 och 2009 skadades 39 halländska poliser i olyckor där ett polisfordon var inblandat. Tre av dem fick invalidiserande, bestående men.

– Nyckeln ligger i utbildning, säger servicechefen Sven Gunnarsson vid Hallandspolisen. 

Hälften av olyckorna skedde under utryckning och det var något fler singelolyckor jämfört med mötesolyckor. Det visar rapporten Polisbilen som aldrig kom fram.

Trenden är att antalet olyckor med polisfordon inblandade stadigt ökar. Men servicechefen Sven Gunnarsson vid Hallandspolisen, som är bilansvarig, tror att utvecklingen går att vända med hjälp av fortlöpande utbildning. Och han välkomnar utredningen.

– Det är både en arbetsmiljöfråga och en kostandsfråga som vi måste komma till rätta med, säger Gunnarsson.

Fyra av tio olyckor är det den som kör bilen som är vållande, eller delvis, vållande till olyckan.

Totalt i landet kraschades polisbilar för omkring 300 miljoner under den här tioårsperioden, förutom då alla personskador som blev följden.

I rapporten ges förslag för att minska antalet olyckor, till exempel fortlöpande vidareutbildning eller träning i mörkerkörning eftersom det är flest olyckor vintertid. Utredaren frågar sig också om det ska vara nödvändigt att alla poliser ska behöva köra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista