Att affären skulle ta den här vändningen hade Tore Paulsson inte räknat med. Foto: Claudio Bresciani/Scanpix.
Varberg

Stämmer Kronofogden för MC-köp

Varbergsbon Tore Paulsson stämmer Kronofogdemyndigheten på närmare 18 000 kronor för att myndigheten sålt en motorcykel till honom på felaktiga grunder.

Tore tog ledigt från jobbet, åkte upp till Dalarna och hämtade motorcykeln av märket Royal Enfield - bara för att upptäcka att MC:n inte fick användas.

– När jag la budet så tänkte jag att om det är någon man kan lita på så är det Kronofogden. Men du kan lita mer på den värsta bilhandlaren. För ett sånt här köp hos en bilhandlare hade hävts enligt konsumentköplagen. Och likadant om det hade varit en privatperson, säger Tore Paulsson.

Efter köpet ringde Tore Paulsson till både bilprovningen och transportstyrelsen för att få de handlingar som krävs för att registrera motorcykeln.

Då visade det sig att motorcykeln, som är indisk, aldrig kommer att bli typgodkänd för att köras i Sverige. Men det enda kronofogden upplyste om var att MC:n var i körbart skick.

– Möjligtvis om jag transporterade den till Indien så kan jag kanske köra den, men i Europa är den inte i körbart skick.

Efter visst letande så hittade ändå kronofogdemyndigheten handlingarna från transportstyrelsen och bilbesiktningen. De visade att den här typen av den indiska motorcykeln inte var tillåten inom EU och medgav att hanteringen varit felaktig.

Kronofogden fastslog att ärendet skulle hanteras som ett skadestånd och återbetalade då 10 000 av dom 25 000 kronor som Tore Paulsson betalat.

Hela tiden har han begärt att köpet skulle gå tillbaka. Men kronofogden ansåg då att överklagandet kommit för sent. Detta har nu också lett till att Pålsson lämnat in ytterligare en stämning till tingsrätten i Falun.

Att den här affären skulle ta den här vändningen hade Tore Paulsson inte räknat med.

– Kronofogden kan du inte lita på. Det är uppenbart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista