Boken som kommunen vill fälla. Foto: Adam Kalin/SR Halland.
Halmstad

Protesterar mot trädfällning

Ett grannskap i Halmstad har gått ihop för att protestera mot att kommunen vill fälla en stor bok alldeles intill där de bor. Det 150 år gamla trädet står på Landfästet bredvid Nissastrand och är enligt parkkontoret i väldigt dåligt skick.

Bo Wihdehem är en av elva personer som idag valde att protestera.

– Den är ovärderlig, den är en del av parken. Och den väger upp det stela strikta huset som vi kallar för Finlandsfärjan som aldrig kommer att avsegla, säger Bo Wihdehem.

Det är en enorm bok som det handlar om. Uppskattningsvis 150-160 år gammal och i höjd räcker den ungefär till sjätte våningen av de hus som står intill.

Att trädet skulle vara i dåligt skick syns inte utanpå. Men så är det säger Stadsträdgårdsmästaren i Halmstad, Eva-Lena Torudd.

– Det är stora rötangrepp inne i stammen och det är angripet av en svampsjukdom, säger Eva-Lena Torudd.

Det här innebär att risken för att trädet ska falla och skada någon är stor enligt Eva-Lena Torudd.

– Vi har lyssnat på experter, och det här trädet ligger i den allvarligare farozonen.

Men att det skulle vara någon större säkerhetsrisk att ha kvar trädet håller inte Bo Wihdehem eller hans grannar med om. 

– Parkkontoret skyller på säkerhetsrisken och det kanske är så men vi har ett överdrivet säkerhetstänkande i Sverige. Dom säger själva att trädet är fint och sådär men de sätter sig inte in i vad trädet betyder för oss som bor här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista