Varberg

Psykavdelning fick kvalitetspris

Avdelning 22 på sjukhuset i Varberg fick igår ta emot ett nytt kvalitetspris som instiftats av Psykiatrin i Halland.

Prissumman på 25 000 kronor går till hela gruppen på den slutna avdelningen med 32 anställda.

Bengt Eliasson, ordförande i psykiatristyrelsen är imponerad av det projektarbete som pågått i ett och ett halvt år:

– Framförallt att man lyckats få med sig all personal på avdelningen och brukarna med patienten i centrum. Det känns väldigt glädjande att kunna stötta detta, säger han.

Syftet med det projektet är att få patienterna mer delaktiga i behandlingen och förbättra informationutbytet mellan olika personalkategorier.

Genom att utforma omvårdnadsplaner ska det också bli tydligare vilken behandling eller bemötande det är som gäller för var enskild patient och avdelningen har tillskapat vårdlag, där någon alltid är i tjänst.

Likaså har man tagit fram en ny rapportmall och rutinmässigt börjat använda olika skattningsinstrument för att bedöma till exempel graden av deppresion eller suicidrisk och där inte minst patienten ges möjlighet att tala med personalen om sina egna tankar, vilket kan göra att ångest eller oro minskar.

Katarina Dahlbjörn, psykolog vid avdelning 22 är,  glad över att förnyelsearbetet nu belönas:

– Det känns jättestort!

Är det viktigt att få med patienterna på behandlingsplanen?

--  Ja, det är jätteviktigt! Historiskt sett har mycket inom psykiatrin bestämts över patientens huvud och upplevelsen har nog ofta varit att man inte fått vara med i diskussioner kring behandlingen, säger Katarina Dahlbjörn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista