Med Ledlampor har Tommy Sandqvist sparat tusentals kronor åt landstinget. Foto: Karolin Johansson/SR Halland
Halland

Nya juleljus på sjukhus klirr i kassan

I jul sparar landstinget i Halland in 12 000 kronor på tända adventsljusstakar.

På sjukhuset i Varberg och på länssjukhuset i Halmstad har man nämnligen bytt ut 4000 traditionella glödlampor i stakarna till lysdiodlampor, så kallade led-lampor.

Det bytet minskar energiförbrukningen med hela 97 procent.

Mannen bakom idén är Tommy Sandquist, byggprojekt ledare i landstingets fastigheter:

– Den traditionella lampan är ju på tre watt, i en sjuarmad ljusstake så är det alltså 21 watt. Medan led-lampan inte drar mer än 0,1 watt per lampa, alltså 0,7 watt i stället för 21 watt, förklarar han.

Adventsljustakarna på sjukhusen står uppe från första advent till tjugondag knut, vilket är 45 dagar. Under den tiden drar de nya led-lamporna 430 kilowatt, vilken innebär en energibesparing på 12.000 kw. Eller lika mycket som en villa förbrukar under ett halvår.

Det pris landstinget betalat för led-lamporna är 19 000 kronor. Under två dagar byttes alla 4000 glödlampor till ledd-lampor, ett byte som det dröjer innan man behöver göra igen. För livslängden på led-lampan är gånger längre än den traditionella glödlampan:

– Vi får då det fantastiska resultatet att detta är återbetalat på två år, eller efter två jular! säger Tommy Sandqvist.

Dessutom innebär bytet att man minskar mängden elektronikavfall med 90 procent. Och till skillnad mot andra lamptyper så innehåller led-lampor inte kvicksilver eller andra miljöfarliga ämnen.

– Så miljön tjänar också på detta, säger Tommy Sandqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista