Inplantering kan aldrig rädda ålen på lång sikt, säger Ingemar Alenäs. Foto: Magnus Hagström/SR Halland.
HALLAND

"Rädda först de ålar som redan finns"

En storsatsning ska göras på att plantera ut ål-yngel i Halland, Skåne och Västra Götaland. Men åtgärden kritiseras från biologhåll. En av de tveksamma är Falkenbergs kommunekolog Ingemar Alenäs.

Yngel för sex miljoner kronor ska sättas ut i syd- och västsvenska åar.

– Genom utsättningar i sjöar som Fegensjöarna i Ätrans vattensystem kan man underhålla ett ålfiske så att de som fiskat ål i generationer kan fortsätta. Ur den aspekten kan det vara rätt. Men den åtgärden kanske inte hjälper att rädda ålbeståndet. Man får hålla isär vad syftet är med olika åtgärder, och prioritet 1 måste ändå vara att rädda ålen.

I exempelvis Ätran finns många kraftstationer som hindrar ålyngel från att ta sig uppströms, och vuxna ålar från att ta sig ut i havet igen.

Nu fördubblar staten sin satsning på att köpa in ålyngel och sätta ut dem i halländska och andra västsvenska åar, i hopp om att de som vuxna ska hitta tillbaka till Sargassohavet och leka - något som vissa forskare betvivlar att de klarar av.

Ingemar Alenäs säger att utplantering kan vara ett sätt att tillfälligt rädda ålfisket. Men på längre sikt är enda lösningen att rädda de ålar som redan finns från att gå under.

Yngelledare och snedställda rensgaller som hindrar att yngel och vuxna ålar dukar under vid kraftstationerna är förhållandevis billiga åtgärder som prövats i Ätran.

– Att bygga ålyngelledare för ålynglen som kommer naturligt måste man göra om det ska finnas någon ål kvar. Om inte vi värnar den naturliga resursen, så kommer ålen inom kort att försvinna, och då har vi ingen möljighet att få tag på ål för konstgjorda utsättningar heller, säger Ingemar Alenäs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista