Halland

Stiftelsekoll flyttas från Halland

Vid årsskiftet flyttas många funktioner från Länsstyrelsen i Halland till Västra Götaland och Göteborg. Till exempel tillsyn av stiftelser som förvaltar penningfonder.

Nils-Olof Dahlborg vid Länsstyrelsen i Halland är inne på slutspurten av förberedelserna.

– Det vi gör nu är att städa upp så vi kan lämna över allt i ett bra skick.

Ett exempel på vad Länsstyrelsens tillsyn handlar om är Stiftelsen syskonen Andersson i Fängsed donationsfond. Hylte kommun förvaltar fonden, och kommande vecka ska kommunstyrelsens arbetsutskott svara på en fråga från Länsstyrelsesen om man delat ut pengar på rätt sätt ur fonden.

– A och O är ju att föja vad donatorn har sagt och det är en fråga kring det som kommunstyrelsen i Hylte ska svara på helst innan årsskiftet.

Nils-Olof Dahlborg vet vad Drängsered är för ett samhälle, och om det rimligen finns några pensionärer där som är i behov av pengar, som villkoren säger, från Syskonen Anderssons fond. Men finns samma kunskap hos Länstyrelsen i Västra Götaland, som nu ska ta över tillsynen?

– Det är klart att frågar du en nyanställd jurist på länsstyrelsen i Västra Götaland så kan jag tänka mig att inte han eller hon hört talas om Drängsered, säger Nils-Olof Dahlborg.

Vad händer med kvalitén på tillsynen när den centraliseras?

– Jag tror inte den blir sämre på något sätt. Det är ju mycket skrivbordstillsyn.

I dag finns det omkring 275 donations-  och pensionsstiftleser i Halland. Den sorts stiftelse som Syskonen Andersson i Fängsed representerar blir allt mindre vanlig, men insamlingsstiftelser bildas det flera nya, det är ett slags garanti för att pengarna hanteras på rätt sätt och villkoren för insamlingsstiftelser skärps vid årsskiftet.

Men intresset för att söka pengar ur de mer traditionella stiftelerna är fortfarande pågagligt enligt Nils-Olof Dahlborg.

– Ibland letar ju folk pengar, och det är många miljarder som ligger i stiftelser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista