Halland

Allt fler föreningar söker stöd

Allt fler idrottsföreningar söker hjälp hos Hallands idrottsförbund för att lösa olika problem i organisationen. Det kan handla om styrelsefrågor, ledaruppgifter eller personalfrågor.

Under ett par år har antalet föreningar som fått omfattande hjälp mer än dubblerats. Det berättar Sven Svensson som arbetar med föreningsfrågor på Hallands idrottsförbund.

– Behovet har ökat. Fler och fler föreningar vill ha hjälp av oss.

– Det är mycket som är mer jobbigt för föreningar nu för tiden. Samhället förändras med nya påbud, lagar och förordningar som innebär belastningar, säger Sven Svensson.

När idrottsföreningar får problem med lagar och paragrafer eller helt enkelt har svårt att få ihop tillräckligt med krafter för att samla en fulltalig styrelse kan de vända sig till Hallands idrottsförbund.

– Det är en generationsfråga, yngre ledare har inte fått det med modersmjölken som äldre ledare fått, säger Sven Svensson.

En av föreningar som fått hjälp av med rådgivning och kurser är Andersbergs IK. För att få ihop en styrelse har flera unga eldsjälar gått med. Men problemet var att de inte hade någon erfarenhet av styrelsearbete. Shemsi Grajqevci gick in som kassör.

– Vi har haft en del problem därför att det är en så ung förening.

De nya unga ledamöterna har nu fått gå kurser om hur en förening fungerar.

– Det har varit väldigt givande. Vi har lärt oss att söka bidrag och fonder som kan hjälpa föreningen ekonomiskt, säger Shemsi Grajqevci.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista