De anställda som berörs av stoppet får bland annat gå en facklig kurs istället för att arbeta. Foto: Josefine Frej/SR Halland.

Facket: "Stoppet på Värö för långt"

Stoppet på Väröbruk pågick under alldeles för lång tid, säger Nils-Erik Andersson på fackförbundet pappers. Stoppet inträffade 1 december och det kommer att pågå minst en vecka till.

– Stoppet har pågått alldeles för länge, jag vet inte när det hände sist att Väröbruk stod still så här länge. Det är inte bra, säger Nils-Erik Andersson.

Kommer stoppet få sådana ekonomiska konsekvenser att det drabbar personalen?

– Nej, vi ser inte det ifrån fackets sida, säger Nils-Erik Andersson,

Under tiden som stoppet pågår så sysselsätts de runt 150 anställda som berörs av stoppet på annat vis. Lennart Hult arbetar vanligtvis på sodapannan.

– Det har varit mycket städning. Annars har vi fått hitta på nya saker att förkovra sig i.

Den 22:e december räknar man med att stoppet kommer att vara över, men innan dess så måste man rengöra sodapannan. En procedur som kommer att låta väldigt högt i minst ett dygn.

– Det låter nästan som att man startar ett flygplan, säger Jonas Eriksson som är platschef vid Väröbruk.

Kommer det att störa samhället runt omkring?

– Det kommer i alla fall att låta i Bua.

Exakt vad stoppet på bruket kommer att kosta, vill Jonas Eriksson inte säga. Många miljoner är det enda svar han ger. Men som det ser ut idag kommer de klara sig utan att skära ner.

– Det måste vi klara av, vi har inga andra alternativ, säger Jonas Eriksson som är platschef vid Väröbruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista