Bluffakturan har nått flera företag under dagen. Foto: Annika Augustsson/SR Halland.

Ny bluffaktura med posten

När posten kom i dag möttes flera företag i landet av en ny bluffaktura, som anspelar på svininfluensan.

Företagen påstås har beställt produkter, bland annat något med förteckningen AH1N1, som är densamma som svininfluensan.

Blufföretaget heter Svenska Hälsoinstitutet och har sitt säte i Västra Frölunda. Och det fanns tidigare idag inte med på den varningslista som sammanställs av Svensk företagsförening, så där har telefonerna gått heta.

– Växeln är överbelastad. Det är fler än 400 som har ringt på förmiddagen. Så det är många som inte har kommit fram, säger Adam Isacsson som är ordförande.

Det alla ringer om är något som är väldigt likt en faktura, men som i själva verket är ett erbjudande. Det enda som avslöjar bluffen är att det i mitten står med finstilt text att detta är ett erbjudande och att ingen betalningsplikt föreligger.

Men Adam Isacsson på Svensk företagsförening befarar ändå att många betalar.

– Det de ser ut såhär så är det många som betalar.

Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, har idag också tagit emot runt 200 samtal från personer som klagar över fakturan. Han tycker att det är tråkigt att man utnyttjar svininfluensan för bedrägeri.

– Det är det de rider, att man tror att man har svininfluensan. Det står ju också att varorna är levererade så man tror väl att man redan har köpt det.
De har ju inga skrupler de här individerna, de använder ju allt. Jag har varit med om där de använt välgörenhet, cancer och barnsjukdomar för att komma över pengar. Då är det inte så konstigt att de använder det här också.

Men skulle man råka betala så kan man glömma pengarna, de går rakt ner i kassan hos företaget som inte finns registrerat hos bolagsverket. Men organisationsnumret på fakturan går till ett företag i Västra Frölunda, men trots dessa uppgifter så tror Dick Malmlund inte att någon kommer åka fast.

–  De brukar aldrig fastna i garnet när utredning sker. De är försvunna när polisen väl kommer.

Kan de straffas och man får fatt i dem?

– Ja, på grunden att det är ett bedrägeri. Det står på fakturan att varor är levererade, och eftersom att det inte skett så är det ett bedrägeri.

Eftersom att personer bakom bluffakturor sällan åker fast kan man bara varna.

– Vi har lagt dem på vår varningslista, kontaktat polisen och vi har kontaktat banker för att få spärra kontot senast den 21 december på betalnings datumet är satt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista