Julklappspapper och kartonger fyller återvinningsstationerna vid jul. Foto: Heiko Junge/Scanpix.
Halmstad

"Städningen blir omöjligt svår"

Presentpapper och kartonger som trycks ner i fullpackade pappersinsamlingar kan bli ett problem. Runt jul lär problemet med överfulla återvinningsstationer i Halmstad förvärras, enligt Per Åhlund på Halmstad Energi och Miljö.

Redan nu är återvinningsstationerna i Halmstad överfyllda. Och värre lär det bli, tror Per Åhlund  som är kritisk till hur det nya systemet med att tömma återvinningsstationerna fungerar.

– Jag är klart bekymrad. Jag har fått massor med telefonsamtal och mail om det här, och bilder på hur extremt överfullt det har varit, säger han.

Men det är inte längre Halmstad Energi och Miljö som ansvarar för att återvinningsstationerna töms. Sedan i höstas ligger det ansvaret istället på FTI, förpacknings och tidningsinsamlingen, som från Stockholm styr när de ska tömmas.

– Nu töms det efter en förbestämd intervallista, oberoende av om det är överfullt eller inte, säger Per Åhlund.

I praktiken innebär det att det ligger förpackningar utanför behållarna, menar han.

Bristerna i det nya systemet påverkar Halmstad Energi och Miljös arbete, eftersom de har ett åtagande kvar. Och det är därför Per Åhlund vill rikta kritik.

– Vi ska sköta en grundstädning och städa bort såndant som inte har där att göra. Men vi ska inte gå in och städa på grund av att man missat tömingsintervaller vilket gör att det ligger massa förpackningar utanför. Det ligger inte i vårt uppdrag. Städningen blir nästan omöjligt svår.

Om det här inte bättras vad ska ni göra då?

– Vi får överväga vårt engagemang. Det är inte roligt att göra ett jobb man inte får någon credit för.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista