Halland

Präst misstänkt för barnvåldtäkt

Uppdaterad 17.00
En präst som är verksam i en församling i Halland misstänks för våldtäkt på minderårig. Brotten han misstänks för ska ha skett på ett hotell i Tyskland under ett konfirmandläger.

Prästen i norra Halland som misstänks för våldtäkt på minderårig i samband med ett konfirmandläger har fortsatt arbeta som präst i församlingen. Men han har stängts av från konfirmandundervisning.

Häktningsförhandlingarna mot den nordhalländske präst som anhållits, misstänkt för våldtäkt mot barn kommer att ske i morgon fredag.

På Göteborgs stift säger nu presstalesman Lasse Bengtsson att man avvaktar den rättsliga prövningen mot den anhållne prästen. 

– För närvarande så arbetar han inte med barn och ungdomar.

Varför är han inte helt avstängd från sin tjänst.

– När han greps första gången för att sedan släppas så var det ganska låg grad på beskyllningen och då kändes det som en rimlig åtgärd att stänga av honom från verksamhet med barn och ungdomar. Nu har den misstanken stärkts enligt åklagaren och då får man ta ett nytt beslut.

Vad har man gjort för att stötta föräldrar och övriga i församlingen?

– Det första man gjorde var att sammankalla föräldrarna till en informationsmöte i slutet på november. Då erbjöd vi också medlemmarna hjälp genom att få prata med en kontaktperson.

Vet du om liknande misstankar har funnits tidigare?

– Nej, han har varit präst i 30 år och det har aldrig funnit några anklagelser tidigare.

Om han häktas imorgon, vad händer då?

– Då rullar den rättsliga processen vidare, sedan får stiftet och kyrkan ta ställning till hur man ska reagera.

Prästen är också misstänkt för sexuellt ofredande vid två tillfällen under några dagar mitten av oktober på samma ställe. Mannen har begärts häktad vid Varbergs tingsrätt.

Händelserna ska enligt åklagaren skett på ett hotell i Tyskland.

Kammaråklagare Klas Lundgren i Halmstad säger till TT att det handlar om två brottsoffer. I övrigt är han mycket förtegen inför morgondagens häktningsförhandling i Varbergs tingsrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista