Varberg

Kunder får stå för minskad vinst

Det blir Varberg Energis kunder som på sikt får betala mellanskillnaden när Värö bruk står still och inte kan leverera spillvärme till fjärrvärmenätet.

– De pengar som vi förlorar på fjärrvärme tar vi igen på den egna vind- och vattenkraftproduktionen som ger oss väldigt bra produktionsintäkter. Så det täcks inom koncernen mellan Varberg Energi AB och Varberg Energimarknad AB, säger Carl-Arne Pedersen som är vd på Varberg Energi.

När Södra Cell i Värö drabbades av ett oplanerat driftstopp i förra veckan så blev det känt att Varberg Energi själv får betala vad det kostar att hålla fjärrvärmen i gång med dyrare bränslen än den vanliga spillvärmen från Värö. Man tror att det äter upp nånstans kring en fjärdedel av årets vinst.

Ägaren, kommunen, tar ingen risk. Då återstår alltså att ta bättre betalt för den el som man själv producerar eller att låta privatkunderna vara med och betala på sikt. Men enligt Pedersen så hade det knappast varit realistiskt att begära att Södra Cell skulle ha stått för energibolagets förluster.

– Nej, det är ganska ovanligt. Vill man ha en sådan garanti så blir spillvärmen mycket dyrare från början. Vi har ett lågt spillvärmepris. Enligt Värös ledning har de inte haft något sådant avbrott de senaste 25 åren så sannolikheten är låg. Men när det händer som nu så blir det dyrt. Spillvärmen är billig, säger Pedersen.

Men fjärrvärmen i Varberg har blivit dyrare de senaste åren och är nu nästan uppe på riksgenomsnittet. Det förklarar Pedersen med att fjärrvärmeledningen från Värö betalas av på ovanligt kort tid så att man sedan ska ha råd att bygga nya flispannor utan att höja taxorna särskilt mycket. Flispannor som kommer att kapa kostnaderna när det är som kallast eller om Värö skulle få ett nytt driftsstopp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista