Falska bromsklossar på polisbilar

Just nu undersöks samtliga polisbilar i landet av märket Saab sedan falska bromsklossar upptäckts på polisbilar. I Halland har en tredjedel av länets polisbilar stoppats av huvudskyddsombudet.

En tredjedel av länets polisbilar har stoppats av huvudskyddsombudet och belagts med brukandeförbud på obestämd tid.

Orsaken är att pirattillverkade bromsklossar upptäckts på polisbilar i Jönköpings län, detta sedan bromsarna slutat fungera under så kallad tuff körning

Det som hänt är att polismyndigheten i Jönköping län upptäckt att bromsklossarna som monterats på Saab-verkstad inte var original.

Detta orsakade att två bilar, båda under utryckning, förlorade sin bromsverkan. Sedan bilarna skickats till Saab i Trollhättan för undersökning upptäcktes de pirattillverkade bromsklossarna som också angavs som orsak till att bromsarna fungerade dåligt.

I dag gick larm ut via det nätverk som förbinder landets samtliga huvudskyddsombud inom polisen.

Huvudskyddsombud för polisen Hallands län är Kjell Borgström. Han berättar att också polisen i Halland fått annorlunda bromsbelägg än normalt.

– När de kom i förpackningar så såg man att de inte var i original, vi sätter inte in dem förrän vi vet vad som gäller. I nödfall så får man parkera de bilarna. Då blir det såkallat skyddsombudsstopp, då bestämmer jag som skyddsombud att vi inte kör med bilarna.

Hur allvarligt är det här?

– Det är allvarligt om man inte kan lita på bromsklossarna, det kan ju drabba andra, säger Kjell Borgström.