Halland

Länets polisbilar i Köpenhamn

Svenska polisbilar ingår just nu i bevakningen av det pågående klimatmötet i Köpenhamn. Sex av dem har körts dit från Halland.

En begäran om stöd av svenska polisbilar kom till Rikspolisstyrelsen på torsdagen och senare på dagen kördes bilarna från Halland till Malmö, där de hämtades av dansk polis.

- Orsaken till det korta varslet är att utryckningsfordon behövdes i eskortverksamheten för alla stats- och regeringsråd nu när snön kom och man insåg att det inte gick att använda motorcyklar som planerat, berättar Bengt Grönlund vid Rikskriminalpolisen.

Utryckningsverksamheten i Skåne och Halland påverkas inte av detta, säger han:

- Vi skickar bara bilar som inte används just nu eller som kan ersättas.

Detta sker samtidigt som bromsbeläggen på polisbilar av märket Saab kontrolleras i hela landet, sedan det upptäckts att Saab levererat pirattillverkade bromsbelägg till polismyndigheterna i stället för originalbelägg. De myndigheter som inte har egen verkstad har fått piratdelarna inmonterade på märkesverkstäder. Detta upptäcktes sedan två fordon under utryckning i Jönköpings län förlorat full bromsverkan. Ungefär hälften av alla utryckningsfordon i landet är av märket Saab. Enligt uppgift till SR Halland får Saab inte längre några bromsbelägg från sin ordinarie leverantör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista