Monika Svensson och Pernilla Isaksson. Foto: Karolin Johansson/SR Halland.

Studie över små barns hälsa

Region Halland kommer att göra en studie över hur små barn mår psykiskt.

Studien är en uppföljare till registerstudien "Yngst i Halland", om hälsan hos små barn i länet som gjordes förra året. När den presenterades för lokala nämnder och folkhälsoråd kom önskemål om fortsatta studier. 

Monika Svensson, folkhälsochef, och Pernilla Isaksson, utredare inom folkhälsofrågor, ska genomföra studien. 

– I den här registerstudien så hittade vi inga fakta över den psykiska hälsan, säger Monika Svensson. 

Studien kommer att omfatta små barn mellan 0-5 år och kommer att göras i samverkan med Landstingets Forskning och utvecklingsenhet inom närsjukvården. Det kommer vara en unik studie eftersom att det inte finns någon tidigare fakta om små barns psykiska hälsa. 

– Vi vet ju hur unga vuxna och vuxnas psykiska hälsa ser ut idag, där känner vi en viss oro över hur den psykiska hälsan är. Och då funderar vi på hur små barns psykiska hälsa är, följer det med under uppväxten eller kommer det först i tonåren, det är det vi inte vet, säger Pernilla Isaksson. 

Här om dagen beslutade regionstyrelsen att tilldela region halland 455 000 kronor för att kunna genomföra studien. Men först om en och ett halvt år beräknas man ha ett resultat.

– Då har vi fått en helhetsbild över små barns hälsa, och då kan vi se över hur vi ska göra våra insatser, säger Pernilla Isaksson.

– Det viktiga är ju att se vad vi kan göra för insatser, säger Monika Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista