Halland

Generösa chefsavtal i landstinget

Landstinget i Halland tecknar betydligt bättre avtal för sina chefer än vad Sveriges kommuner och landsting rekommenderar. Trots att Halland är väsentligt mindre än Västra Götaland så har fler chefer här så kallade vd-avtal.

Ett exempel är det ekonomiskt blödande sjukhuset i Varberg där en tilltänkt verksamhetschef får över 1,5 miljon, utan att ha arbetat en enda sekund på sjukhuset. 

Efter en omorganisation på Sjukhuset i Varberg stod det klart i förra veckan att Carl Brummer, som skulle tillträtt som verksamhetschef den förste december, inte får något jobb. Men han går inte lottlös för det. Han får nämligen en bit över 1,5 miljon kronor, vilket motsvarar 18 månadslöner.

Orsaken till detta är att Brummer och landstinget skrev på ett så kallat vd-avtal vilket innebär att man tar bort arbetstidslagen och anställningstryggheten, för att istället få ett lukrativt avgångsvederlag. Jörgen Britzén är personaldirektör på landstinget Halland.

– Man kan hantera det här på olika sätt. Landstinget Halland har valt den här typen av avtal därför att det är ett enklare och tydligare sätt att i förväg reglera om vägarna skiljer sig åt om man finner anledning till att göra det.

– De flesta landsting och ett stort antal kommuner har den här typen av avtal och det är ju mycket vanligt i det privata näringslivet, säger Jörgen Britzén.

Att det förekommer vd-avtal i andra landsting och inom näringslivet är inte överraskande. Men trots att SKL säger att landstingen bör vara restriktiva när det gäller denna sorts avtal så är istället landstinget Halland väldigt generösa i jämförelse med till exempel Västra götaland.

Där får bara förvaltningscheferna för de större förvaltningarna teckna vd-avtal. Totalt mellan 15 och 20 personer. I Halland, som är en betydligt mindre region, rör det sig om runt 20-25 personer.

– Vi har alltså undernivån för förvaltningschefer också det som kallas verksamhetschefer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista