Halland

Smakar det så kostar det på slottet

Att hålla en landshövding i Halland kostar ungefär 3,5 miljoner kronor om året. Det enligt en granskning som Sveriges Radio har gjort. Pengarna går åt till bland annat lön, bostad på slottet och representation med mottagningsvåning.

– Man kan ju tro att en landshövding inte gör något annat än representerar. Min huvudsakliga arbetsuppgift är att sköta länsstyrelsen som myndighetschef, säger Lars-Erik Lövdén.

Lars-Erik Lövdén uppskattar att bara 10-20 procent av hans tid går åt till representation. Utåt verkar Lars-Erik Lövdén inte ha visat sig tillräckligt för att folk på stan ska känna igen honom. Bara två av de tio Halmstadbor vi pratade med visste vem han var och vad han hette när vi visade en bild.

Men han representerar ändå Halland för 250 000 kronor varje år. Då träffar landshövdingen internationella och nationella gäster på slottet i Halmstad.

Förutom huvuddelen av bjudningarna, som består av arbetsluncher har han vårbjudning och adventsmottagning där det köps in alkohol och mat till runt 60 gäster per gång. Bland gästerna syns oftast de högsta politikerna i kommunerna, myndighetschefer och riksdagsledamöter.

– Syftet är ganska givet när när det gäller besökare utifrån. Jag ska representera länet och att ge en bra uppfattning om länet. Sedan handlar det om hålla samman länet och för det har jag ett par representationsmiddagar om året, säger Lövdén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista