Politik körde över tunnelfakta

Det var inte fel i lagar och regelverk, utan att beslutsfattare åsidosatte varningssignalerna, som ledde fram till miljöskandalen vid tunnelbygget i Hallands Ås. Det säger Matthias Baier vid Lunds universitet, som i höst lägger fram en doktorsavhandling om tunnelbygget.
Efter att ha studerat de beslut och handlingar som ligger bakom tunnelbygget, konstaterar Matthias Baier att kunskaper och fakta underordnades de politiska visionerna inför det första tunnelbeslutet. Även om det i höstas hölls ett par rättegångar om grundvattenläckaget och följderna av Rhoca Gil-användningen, anser Matthias Baier att det yttersta ansvaret för stora infrastrukturprojekt alltid är politiskt. Han säger det mot bakgrund av att Regeringen och Riksdagen nu sagt ja till Banverkets begäran att få sätta i gång tunnelbygget igen. I vår ska Miljödomstolen och Båstad kommun också pröva den nya ansökan.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".