1 av 2
Stig Olsson. Foto: Ingela Winstrand/SR Halland.
2 av 2
Ölmevalla kyrka.

Kyrkopolitiker fick inte plats i nämnden - går ur svenska kyrkan

I Löftadalens samfällighet i Kungsbacka har den mest populäre kyrkopolitikern, Stig Olsson, hoppat av och till och med gått ur svenska kyrkan. Anledningen är att han trots skrällresultat i valet inte får en plats i kyrkonämnden.

– När jag fick se valnämndens förslag så tänkte jag att det här kan inte vara sant. Det kan inte vara sant att jag som vann hela valet inte kom med. Det är ungefär som att sitta på utvisarbänken i ishockey. Där satt jag, säger Stig Olsson. 

Stig Olsson fick ett 60 tal röster vilket innebär att nästan var fjärde valdeltagare kryssade honom. Men när valberedningen föreslog namn till Kyrkonämnden där toppolitikerna sitter fanns han inte med. Inte heller de som kom på andra och tredje plats i valet kom med bland de tio som föreslogs till kyrkonämnden. Istället gick valberedningen på gamla namn.

Och formellt är det inte fel att göra så, säger Åsa Einer som är jurist på Göteborgs stift, eftersom valberedningen bara föreslår namn som fullmäktige sedan klubbar.

– Det är inte fel, man kan ha andra anledningar till att ta in folk i kyrkonämnden och då kan man plocka fram de namnen som man behöver ha in, men man brukar proportionera det, säger Åsa Einer. 

Men i Löftadalen blev det alltså inte proportionerligt. Stig Olsson tror att han åsidosatts eftersom han är vän med en präst som politikerna nyss köpt ut och han är så besviken att han gått ur svenska kyrkan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".