Varberg

Hopp för hotade skolor

Det blir inga nedläggningar eller sammanslagningar av kommunala grundskolor i Varbergs centralort. Den borgerliga majoriteten är inte beredd att gå emot oppositionen i frågan, erfar Hallandsekot.

Det fattas ungefär 600 elever för att fylla ut dagens skollokaler i Varberg. Därför pågår diskussioner om att lägga ner eller slå ihop grundskolor. Men enligt uppgifter till Hallandsekot så säger nu den borgerliga majoriteten att den inte tänker driva igenom några nedläggningar eller sammanslagningar av skolor utan att ha oppositionen med sig  Åtminstone inte i centralorten.

Riktigt så kategoriskt vill inte barn- och utbildningsnämdens moderate ordförande Jörgen Warborn uttrycka saken, men han medger att det pågår samtal för att hitta en kompromiss som alla partier är med på.

Socialdemokraten Göran Stark säger att hans parti troligen kommer att säga nej till att lägga ner eller slå ihop skolor:

– Vi är ganska svala inför en nedläggning av lokaler eller skolor i centralorten.

I så fall återstår i praktiken sådana lösningar som även Socialdemokraterna kan acceptera som att flytta gränserna mellan skolornas upptagningsområden inne i Varberg.

– På Furuberg har vi en överetablering av elever, och  Bockstensskolan  är halvfull. Båda skolorna ligger ganska nära varandra. Så har vi även Håsten där vi har plats för fler elever och Almers som har ganska många elever. Så vi har en snedfördelning mellan skolor i centrum, säger Göran Stark(S). 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".