Ordförande Liselott Svensson avgår. Foto: Göran Frost/SR Halland.

Halmstad & Co's ordförande avgår

Uppdaterad 16.31
Moderaten Liselotte Svensson avgår både som ordförande i Halmstad & Co och hemvårdsnämnden.

Halmstads kommunala evenemangsbolag har haft en turbulent tid och styrelsen har fått utstå mycket kritik. Men Liselotte Svensson menar att företaget mår bra och att hon och styrelsen gjort ett bra jobb. Att hon lämnar sina ordförandeposter beror istället på det egna partiet Moderaterna.

– Det finns en inre splittring och schism som gör att jag känner att jag inte kan fortsätta med samma entusiasm.

En inre schism, hur ser den ut?

– Det kan jag inte kommentera, man kan väl säga att vi inte har samma mening om allting, säger Liselotte Svensson.

Under moderata Lise-Lotte Svensson ordförandeskap slutade i somras, under turbulenta former, Halmstad & Co:s vd Anja Kreivi. Flera anställda har lämnat bolaget och före jul visade en revisionsrapport att det funnits allvarliga brister i samband med utbetalningar och kontraktsskivningar. 

Det har också funnits kritik, från såväl de som arbetar inom Halmstad & Co och de som haft med evenemangsbolaget att göra, om en oklar ledning av evenemangsbolaget, med inslag av detaljstyrning från ordföranden Svensson, och den vice ordföranden; socialdemokraten Rose-Marie Henriksson.

Före jul ombads Liselott Svensson av kommunstyrelsens ordförande Carl-Fredrik Graf att lämna sin post, men då sa hon att hon tänkta sitta kvar. Nu har alltså Liselott Svensson på dagens styrelsemöte avsagt sig uppdraget. Rose-Marie Henriksson tänker, enligt uppgift till Radio Halland, sitta kvar. 

Vem som blir ny ordförande för Halmstad & Co avgörs troligen av kommunfullmäktige i februari.

Kommunstyrelsens ordförande i Halmstad, moderaten Carl-Fredrik Graf säger så här om Liselott Svensson valt att lämna sin post:

– En rad olika händelser kanske var för sig inte är skäl nog för att man ska lämna ett uppdrag men den sammantagna bilden av det som händer gör ändå att det blir en förtroendefråga. I ett sådant läge är det nog klokt att ställa sin plats till förfogande, som nu Liselott har gjort.

Hur tycker du att hon har skött sitt ordförandeskap?

– Man kan konstatera att ordförande och vice ordförande har arbetat på ett lite annorlunda sätt i den här styrelsen än vad kanske borde göra i en aktiebolagsstyrelse, jag vill inte strö salt i såret men styrelsearbetet har inte fungerat som det borde.

– Hela styrelsen har inte blivit så involverad som man kanske borde vara. Men nu ska vi ägna kraften åt att fundera på hur Halmstad & Co ska utvecklas på ett bra sätt framöver och jag vet att personen som nu är verkställande direktör jobbar hårt med att titta på framtidsfrågor i första hand, säger Carl-Fredrik Graf.

Carl-Fredrik Graf säger att han inte känner till den schism som Liselott Svensson påstår sig finnas i partiet.

– Det kanske är en uppfattning som kommer från en besvikelse från Liselotts sida över att det har gått som det har gått, säger Carl-Fredrik Graf.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".