Halland

Utförsäkrade hör inte av sig

Från årskiftet förutspåddes 386 personer i Halland bli utförsäkrade från sjukförsäkringen. Men bara hälften har skrivit in sig på Arbetsförmedlingen för att få en ny chans i arbetslivet.

Istället för att skriva in sig på Arbetsförmedlingen har de som riskerade bli utförsäkrade tackat nej till arbetslivsintroduktionen eller hittat andra lösningar.

– En del har uppfyllt villkoren för att bli beviljade sjukersättning. En del har kommit i åtgärder mellan Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan i samverkansåtgärder och en del har valt att återgå helt till sitt arbete, säger Pia Ryberg, samverkansansvarig på försäkringskassan.

Men fortfarande är det oklart vad en del utförsäkrade kommer att göra. I den södra delen av Halland är det ett 20-tal utförsäkrade som varken tagit del av de lösningar som Pia Ryberg på försäkringskassan beskriver eller aktivt har tackat nej till Arbetsförmedlingen.

– Det är ju en siffra men om det är överraskande många har jag ingen bild på. Jag tror att de har gjort sina val utifrån vissa skäl. Alla har ju fått ett informationspaket i god tid från försäkringskassans sida, och även fått personliga samtal från handläggare.

Tror du att det är några som har hamnat i kläm?

– Jag hoppas inte det, utan jag tror att vi har arbetat aktivt för att personerna ska få en korrekt information och en bild och kunna fatta sin egna val och beslut, säger Pia Ryberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".