Extrainkomst för idrottsföreningar. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.
Halmstad

Utkastade granar ny inkomstkälla

Tjugondag Knut ska granen ut och det kan i fortsättningen bli en stor inkomstkälla för Halmstads idrottsföreningar.

Micael Törnblom fick idén förra året när han såg utslängda granar längs gatorna i Halmstad. Han lagrade idén till årets julfirande och startade företaget granhämtning.se.

– Det är en väldigt enkel idé. När man ska kasta ut granen så erbjuder föreningar att samla in granar direkt från gatan. Sedan kör vi granarna gemensamt till fjärrvärmeanläggningen. Samtidigt som föreningarna har chans att tjäna pengar så är det bra för miljön, säger Micael Törnblom. 

Micael Törnblom har tagit fram ett hämtningskvitto som föreningar kan sälja, antingen genom att knacka dörr eller stå och sälja i anslutning till granförsäljningen innan jul. Kvittot köper man för 100 kronor och fäster runt granen som man sedan ställer utanför huset. På ett bestämt datum kör föreningen sedan runt och samlar in granarna.

– Vi har fått positiv respons. Varje föreningsmedlem säljer i alla fall fem stycken kvitton per timme utan problem.

I år testkördes konceptet med en förening, Halmstads fallskärmsklubb, där Peter Alkeryd har knackat dörr och sålt hämtningskvitton.

– Jag tycker det har varit ett ypperligt sätt att få in lite extra pengar till klubben, säger Peter Alkeryd.

Och nästa år kommer, om allt går bra, fler föreningar att få chansen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".