Halland

Rotavdrag ger ökning av gåvobrev

Sedan rotavdragen infördes har antalet gåvobrev mellan makar mer än fördubblats vid dom två tingsrätterna i Halland.

Eftersom rotavdraget är kopplat till individen har många - flest kvinnor -blivit fastighetsägare senare året, sedan mannen skrivit över en del av fastigheten på makan.

Å det har inneburit mer att göra på tingsrätten, säger Håkan Nyberg som är lagman vid Varbergs Tingsrätt:

– Det här var ingenting som vi hade räknat med alls, utan det kom som en överraskning. Det har inneburit en stor extra arbetsbörda, och kostat en hel del pengar också, säger han.

Vid tingsrätten i Varberg kom det in hela 930 gåvobrev mellan makar att jämföra med bara 418 året innan.

Även vid tingsrätten i Halmstad ökade gåvobreven i fjol, om än något blygsammare med 364 ärenden mot 217 år 2008.

Inte minst märktes en påtaglig inströmning av gåvobrev efter halvårskiftet , då möjligheten till skattereduktion för reparationer, underhåll eller tillbyggnad av småhus eller bostadsrätter förenklades, så att rotavdraget eller skattelättnaden på halva arbetskostnaden eller maximalt 50 000 per person och år kan göras direkt av fastighetsägarna.

Förutom det merarbete som det innebär att registrera förändringen i ägareskapet, har det också medfört ökade kostnader för tingsrätterna , då den avgift på 275 kr som tas ut i registreringsavgift inte täcker annonskostnaderna för kungörelsen som är ett krav, säger Håkan Nyberg:

--  Vi har fått extra medel i efterhand för år 2009, men inte så det täcker kostnaderna.

Det som kostar för tingsrättens del den annonsering som sker med kungörelse i tidningarna.

Dessutom vållar allt extra inflöde av gåvobrev för tingsrättens del att man inte hinner med alla registreringar, utan ärenden samlas på hög.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".