Halland

Fler behöver krympande fonder

Det fanns betydligt mindre pengar att söka från donationsfonder förra året. Men behovet är minst lika stort som tidigare år, och man ser en spegling av samhällts trygghetssystem. Det säger Hans Cronheim som nyligen avslutat 2009 års arbete med de donationsfonder som Halmstad kommun sköter.

– Det är ungefär lika många som söker nu jämfört med senaste åren, det vill säga mellan 800 och 900 personer. Skillnaden i år är att vi har så mycket mindre pengar att dela ut. En tredjedel av vad vi hade år 2008 och en fjärdedel mot år 2007.

– Det som delas ut är avkastningen av det kapital som finns i fonderna och de dåliga tiderna påverkar direkt, konstaterar Hans Cronheim.

Knappt 700.000 kronor fördelades 2009 från de donationsfonder som Halmstad kommun sköter. Alla 23 fonderna kunde inte användas eftersom några fonder inte hade några sökande och ytterligare några har villkor som nu förtiden är helt omöjliga att uppfylla - sådana fonder måste ändras - permuteras som det heter. 160 000 kronor går därför tillbaka och förstäker kapitalet i respektive fond. Behovet av donationsfonderna är otvetydigt tycker Hans Cronheim:

– I allra högsta grad. Och behoven tycks ju öka i takt med förändringarna i trygghetssystemen.

Att det ofta är mindre belopp som betalas ut betyder inte att de har liten betydelse:

– Det märker man inte minst när man talar med alla som inte får något. Besvikelsen är mycket påtaglig. Detta är pengar som betyder jättemycket.

En ny grupp bland de sökande är ungdomar mellan 18-25 år:

– Det är en grupp som växer, och de fanns knappast alls med i de här sammahangen förr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista