Skolpolitikern Göran Stark (S) i Varberg. Foto: Magnus Hagström/SR Halland.
Varberg

Friskolor bekymrar socialdemokrat

Alla de nya fristående grundskolor som stått fast vid sina planer på att starta i Varberg till hösten har nu fått klartecken från Skolinspektionen. Friskolorna kan ta upp till 550 elever från kommunala skolor som redan brottas med överkapacitet. Skolpolitikern Göran Stark (S) är bekymrad.

– Det känns lite tufft, för vi har redan i dag ganska mycket luft i vår kommunala verksamhet. Vi skulle behöva ha in fler elever i våra lokaler.

– Vi har som bekant utrett hur vi ska anpassa våra egna lokaler till den nya situationen med färre elever. Känslan blir att vi återigen om ett par tre år måste anpassa vår verksamhet eller lägga ner skolor.

Skolinspektionen har nyligen sagt ja till alla de tre fristående grundskolor som sökt tillstånd för att öppna i Varberg till hösten.

Den största, Karin Boyeskolan, vill starta i full skala med cirka 380 elever.

Den kristna Läjesskolan börjar med 20 elever och Ny Varberg Skola vill öppna i Trönninge med 150 elever, men där är lokalfrågan inte löst.

Under resans gång har också ett par aktörer dragit tillbaka sina ansökningar.

De nya friskolor som hittills fått tillstånd kan ta hand om 550 elever nu i höst och 875 elever när de är fullt utbyggda om några år.

– Det motsvarar i princip en och en halv kommunal skola. Vi har två skolor centralt som har just 500 platser och någon som har 300 platser, konstaterar Göran Stark (S), vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Varberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista