Skogsbrandsområde naturskyddas

Naturintresset väger tyngre än markägarnas planer för det nerbrunna skogsområdet vid Kläppa i Åsa. Det blir slutsatsen när Miljööverdomstolen beslutat att inte ta upp markägarnas överklagan av beslutet att skydda skogsbrandsområdet.

Sommaren 2008 orsakade en pyroman en brand på skogskygget i Kläppa. Omkring 100 hektar hedmark och skog brändes brann ner.

När markägarna ville röja upp efter branden för att kunna sälja tomter, sa Skogsstyrelsen stopp. Skogsstyrelsen menade att genom branden skapades en intressant biotop som borde skyddas. Den skyddsvärda delen är ungefär en fjärdedel av det avbrända området. Men markägarna menar att naturskyddet gör det svårt att dra vägar och planera resten av området.

Miljödomstolen gav, efter att ha besiktigat platsen, Skogsstyrelsen rätt. Då överklagade markägarna i Åsa till Miljööverdomstolen, eftersom man fortfarande vill sälja tomter på området, som har ett attraktivt läge med utsikt över Kattegatt. 

Men Miljööverdomstolen meddelar att man inte tar upp ärendet till prövning, det vill säga beslutet att biotopskydda en del av det eldhärjade området i Kläppa efter pyromanens framfart sommaren 2008, ligger fast.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".