Uppställning för nyinryckta på Lv6. Foto: SR Halland.
Halmstad

Sista plutonen värnpliktiga på Lv6

I dag ryckte den sista plutonen värnpliktiga in på Lv6 i Halmstad. 50 blivande insatssoldater fick sin säck med uniformer, kängor och sängkläder innan de skulle vara uppställda, snyggt och prydligt i korridoren utanför logementet.

Pliktsystemet upphör den 1 juli 2010. Efter det kommer den pluton som i dag ryckte in att få välja om de ska fortsätta sin utbildning eller inte.

I framtiden kommer endast de som aktivt söker en soldatutbildning att komma till Försvarsmakten. Då får man gå en tremånaders soldatutbildning innan man söker anställning hos Försvaret inom olika specialområden.

Vad tycker då befälen om det här?

– Det är en milstolpe i och med att värnplikten blir vilande, vi går mot ett yrkesförsvar. Det påverkar inte hur vi utbildar de värnpliktiga under våren, men därefter är det framtida kollegor som vi utbildar och det är en stor förändring, säger Tor Segerbo som är plutonchef.

Istället för värnpliktiga räknar Försvarsmakten att ha 300 anställda vid Lv6 när insatsorganisationen är klar år 2018.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista