Halland

Större medvetenhet om vildsvinen

Mer samarbete mellan lantbrukare och jägare, och större förvaltningsområden för vildsvinen. Det tror jaktvårdskonsulenten Bo Bergström kan lösa en stor del av de motstridiga intressen som idag finns kring vildsvinen.

Tillsammans med Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, anordnar Jägareförbundet i Halland träffar runt om i länet, för att nå mer av den samsyn som Bo Bergström tror behövs.

– Det övergripande syftet är att försöka öka medvetandet i samhället om viltförvaltningsfrågor. En del av viltstammarna utgör en fantastisk förnyelsebar resurs men en del av viltstammarna kan från andra sidor av samhället ses som ett bekymmer, säger Bo Bergström, jaktvårdskonsulent i Halland.

Han tycker det krävs ett mer samlat grepp och större medvetenhet om vildsvinen, för att få bukt med den växande vildsvinsstammen.

Jägarförbundet vill bland annat skapa större förvaltningsområden, eftersom vildsvinen rör sig över stora områden.

Det skulle möjliggöra bättre förutsättningar att skapa realistiska avtal för förvaltningen och styra vildsvinen till de mest lämpliga platserna.

Bo Bergström tror också att det är viktigt att skapa ett brett, lokalt och regionalt samarbete där även andra intressen, förutom jägarna och lantbrukarna ska ingå.

Inte minst mot bakgrund att den så kallade rovdjurspropositionen nu antagits som gör att de nuvarande rådgivande viltvårdsnämnderna i länen avskaffas och ersätts av viltvårdsdelegationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista