Halland

Friskoleboom i Varberg

Trots att eleverna blir färre så fortsätter friskolorna att etablera sig. I Halland kan friskolorna suga upp ytterligare sju till åtta procent av eleverna i grundskolan.

I Halland är det Varberg som har flest nya fristående grundskolor som har fått klartecken för att starta till hösten. Det handlar om tre skolor med totalt upp till 875 elever på sikt. Störst av dem är Karin Boyeskolan, men där uppger man nu att skolan inte kommer att starta i full skala direkt.

I resten av Halland är nya friskolor inom grundskolan på gång även i Halmstad och Kungsbacka. Internationella Engelska Skolan har fått tillstånd att starta i Halmstad med upp till 720 elever.

Därutöver väntar Kunskapsskolan på besked om den får starta i Kungsbacka och Halmstad. I Kungsbacka gäller det upp till 400 elever på sikt och i Halmstad upp till 320 stycken.

Förra året gick ungefär sex procent av Hallands skolelever i friskolor, i Kungsbacka över elva procent. Om också Kunskapsskolan får tillstånd så skapas cirka 2 300 nya friskoleplatser inom den halländska grundskolan bara i år. Och om de skulle fylla alla sina platser med elever från Hallands kommunala skolor så skulle de tappa mellan sju och åtta procent av sina elever.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".