Beate Magnusson, längst till vänster, var en av dem som sökte men inte kom in trots att de hade högre betyg än de manliga sökande. Foto: Stig-Åke Jönsson/Scanpix.

Könskvotering på högskola slopas

Regeringen tänker avskaffa könskvotering till högskoleutbildningar. Högskoleminister Tobias Krantz tycker att systemet slår ojämlikt när män får förtur trots att kvinnor har bättre betyg.

Ett exempel på det är intagningen till psykologutbildningen i Lund. 31 kvinnor som sökte kom inte in trots att de hade högre betyg än de manliga sökande. En av dem som senare fick hjälp att stämma Lunds universitet var Beate Magnusson från Varberg. 

– Ibland är det bra med positiv särbehandling men har det blivit så tydligt att det bara är killar som har fått förturen och att tjejer har satts undan. Jag har sökt i så många år och då känns det så orättvist. 

Hur såg det ut för dig när du sökte på psykologutbildningen i Lund?

– Jag kom längst bak tillsammans med alla tjejer och alla killar låg före i en klump. Detta fick jag reda på när Centrum för rättvisa kontaktade mig, säger Beate Magnusson.

Vad betydde det för dig att du förlorade din plats i förmån till en man?

– När jag fick reda på det var det väldigt tråkigt, jag trodde bara att det var jag som hade otur. Det kändes hårt.

– Men samtidigt så förstår jag varför det är så. Män presterar sämre på gymnasienivå och kommer i lägre utsträckning in på högskolenivå och man måste få med dem, men det måste ske på ett annat sätt, säger Beate Magnusson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".