Ansvar för flyktingar flyttas

Ansvaret för att nyanlända flyktingar ska komma ut i jobb eller praktik ska flyttas från kommunerna till Arbetsförmedlingen. Halmstad kommun tycker inte detta är bra, säger arbetsmarknadschefen AnnKristin Norrman.

Arbetsförmedlingen ska nu ansvara för att nyanlända flyktingar ska komma ut i jobb eller praktik.

– Jag tycker inte att det är bra när det gäller Halmstad kommun eftersom vi har byggt upp ett mycket bra mottagande och introduktion för nyanlända flyktingar, säger AnnKristin Norrman som är arbetsmarknadschef.

På vilket sätt är mottagandet bra i Halmstad, kan man mäta det?

– Vi följer statistik hela tiden och ser resultat. Ungefär 60 procent går vidare till jobb eller studier.

Det finns statistik som säger att det i många kommuner är cirka 50 procent som går vidare till jobb eller studier, men inte förrän efter sju år. Vad säger du om det resultatet?

– Det är säkert så. Men flyktingmottagandet är primärt ingen arbetskraftinvandring, utan man flyr ju ifrån någonting och skälet till att man får stanna är av humanitära skäl så det är ju inte bara att gå direkt ut i ett jobb. Ofta får man jobba med andra insatser, säger AnnKristin Norrman.

En som gått igenom introduktionsutbildningen i Halmstad är Fadhill Al-Baidhani.

I sitt hemland Irak hade Fadhill i 13 år arbetat som läkare. Nu har han en provanställning på Länssjukhuset. På sikt hoppas han få sin svenska läkarlegitimation.Fadhill tycker att den utbildning han fått av Halmstad kommun är mycket bra.

– Den har hjälpt mig mycket att sköta min papper.Jag jobbar nu, betalar skatt och jag och min familj känner sig trygga. En stor del av beror på på kommunen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".