Harry Ahlgren och Ove Klittby. Foto: Johan Davidsson/SR Halland
Laholm

100-årig välgörenhet kan försvinna

Majblommeföreningen i centrala Laholm hotas av nedläggning eftersom det inte finns någon som vill ta över verksamheten. I tre år har den nuvarande styrelsen förgäves letat efter ersättare, men hittar de inga i år så kommer de inte att beställa några majblommor.

Nu är föreningen rädda att det betydande stöd som funnits till utsatta barn i Laholm i över hundra år, försvinner.

– Det är ju väldigt beklagligt att vi inte säkert vet att någon vill ta över det här. Vi ser det här som en viktig verksamhet, att vi får fortsätta och hjälpa dem som har särskilda behov som inte tillgodoses från myndigheternas sida, säger Ove Klittby, sekreterare i Laholms majblommeförening.

Den nuvarande styrelsen för majblomman i centrala Laholm känner att det är dags efter lång och trogen tjänst att lämna över till nya förmågor.

Ordföranden Harry Ahlgren berättar att de har fått besked från tre personer om att de kan ta över, men bara om de får hjälp av två eller tre till.

– Det är det vi är ute efter nu, och vi behöver svar innan februaris utgång för att vi ska hinna beställa blommor.

Får ni inte det så blir det inga blommor i Laholm i år?

– Nej, då är det slut, säger Harry Ahlgren.

Barnen i Laholm säljer varje år majblommor för över 100 000 kronor och Majblommeföreningen har de senaste åren delat ut bidrag till barn och familjer för runt 70 000 om året. Grundtanken med majblomman är att bidragen ska hjälpa barnen in i sociala sammanhang.

– Det kan handla om att man får hjälp med att betala medlemsavgifter i föreningar, att betala avgiften för simskola, avgift i musikskola och etcetera. Och sen bidrag till glasögon som är en tung post, mediciner…

Harry Ahlgren kan fortsätta räkna upp saker som hjälpt Laholmsbarn in i sociala sammanhang. Han och Ove Klittby hoppas att barnen även i fortsättningen ska kunna få den hjälpen. Utan den blir det svårt för många familjer.

– Det kommer till att beskära möjligheterna för de här familjerna som är väldigt utsatta. Och de tycks ju bli fler och fler, det har vi sett de sista åtta, tio åren, säger Ove Klittby.

– Jag tycker att man kan säga att om denna hjälpen upphör så får de ingen hjälp, lägger Harry Ahlgren till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".