1 av 2
Martin Broberg
2 av 2
Lodjursspår
Halland

Lodjuren bildar nya familjer

Stammen av lodjur är liten, men stabil i Halland och den senaste veckan har tre nya föryngringar upptäckts, alltså honor med ungar. SR Halland följer med Martin Broberg, rovdjursansvarig på länsstyrelsen, ut i skogen utanför Falkenberg.

Den snörika har vintern har varit lämplig för inventering av rovdjur i länet.

– När man ser spår i snön efter två individer tillsammans vid den här tiden på året så är det en hona med unge. Det betyder att det är en hona som fått en unge under föregående år, säger Martin Broberg som är rovdjursansvarig på länsstyrelsen när vi följer med honom ut i skogen utanför Falkenberg.

Informationen om spårningen sammanställs och sedan följer en beräkning hur många föryngringar som det kan det finnas i länet. Sedan rapporteras det till Naturvårdsverket.

– En anledning till inventeringen av stora rovdjur är att det finns en viss skadesituation. När man bedömer att man har en tillräcklig stark stam så ska man också tillåta en en viss form av jakt, säger Martin Broberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".