Många fastighetsägare skottar inte sina trottoarer. Foto: John Davis/Scanpix.

Snöröjning rör upp känslor

Det är många som har synpunkter, mest kritiska, på hur kommunerna i Halland sköter plogningen av gator, cykelbanor och trottoarer.

Långt ifrån alla tycker det är roligt att det snöar. Fotgängare och trafikanter tycker inte att trottoarer och gator plogas tillräckligt snabbt. Villaägare, som precis skottat sin utfart när kommunens plogbil kommer och kastar upp en ny stor vall av snö, blir förbannade. Och att köra rullstol eller rollator på moddiga gångbanor är tungt, ibland näst intill omöjligt.

Men de halländska kommunernas snöröjningsansvariga är snarare överraskade över att det inte varit fler klagomål i år. 

I Varberg, där snö från innerstan har körts bort de två senaste nätterna, tar Gunilla Karlsson på kommunen emot alla samtal om plogning och skottning. Och hon säger att det inte är så många som ringer. När det gäller cykelbanorna får vi till och med beröm, säger hon.

Björn Arvidsson på Kungsbacka kommuns teknikavdelning tycker också att det kommer mer beröm än kritik. I stället är det han som är kritisk till att bilisterna i innerstan inte följer skyltuppmaningarna och låter bli att parkera på gator som ska röjas nattetid. Då blir det inte röjt på sådana ställer säger han.

I Falkenberg sköter Skanska snöröjningen åt kommunen och Andreas Svensson tycker bara det är bra att folk ringer och berättar var det behöver röjas.

Ett problem som tycks finnas i alla halländska kommuner är att många fastighetsägare inte skottar sina trottoarer.

– Det är lite si och så med det, säger Paul Gruber som är gatuchef i Laholm.

Är de skyldiga att göra det?

– Kommunfullmäktige i Laholm tog redan 1995 ett beslut om skyldigheter för fastighetsägare och det är bland annat att gångbanerenhållning eller skötsel utanför egen fastighet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".