Skuldsaneringslag kan skjutas upp

Den halländske rikdagsmannen, folkpartisten Jan Ertsborn anser att alliansregeringen gör ett misstag om man inte kan komma överens om en ny skuldsaneringslag. 

Ertsborn som var enmansutredare åt regeringen presenterade hösten 2008 ett förslag som ska underlätta för de överskuldsatta.

Men trots att hans förslag då hade stöd av alla allianspartier, så riskerar lagen nu att skjutas på framtiden eftersom moderaterna vill göra vissa förändringar.

– Jag är både bedrövad och ledsen idag, jag trodde aldrig vi skulle hamna i den här situationen. När jag arbetade fram det här förslaget hade jag kontakt med mina riksdagskollegor i alla sju partierna och alla var helt överens med mig om att det här var en rimlig avvägning och lämpliga förslag att lägga. Och alla tre partierna i oppositionen är helt med på mitt förslag, säger Jan Ertsborn.  

Varför har moderaterna svängt?

– Jag vet inte, jag kan inte förklara det.

Vad händer med människorna som är överskuldsatta i avvaktan på lagen?

– Jag tror att det är väldigt, väldigt många som är ledsna idag. Och jag tror att det kan få rätt så stora konsekvenser för många människor. Jag har talat med många under de här åren och de har sett fram emot att äntligen kunna få någon rätsida på sin ekonomi. Och det är klart att det här är ett dråpslag mot den gruppen av människor.

Kan du göra mer nu?

– För stunden kan jag inte göra mer än att mitt parti fortsätter att driva den här frågan. Vi tycker att det är väldigt underligt att vi har fått det här bekymret, jag tror att det är ett stort misstag från alliansens sida att inte lägga det här förslaget, säger Jan Ertsborn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista