Halmstad

Inga mer bilar på Köpmansgatan

Köpmansgatan i Halmstad har spärrats av för biltrafik. Nu börjar nämligen förberedelserna och bygget av den nya gågatan.

Bilisterna visste inte riktigt hur de skulle bete sig när det plötsligt stod förbudsskyltar där de vanligtvis kör och parkerar sina bilar. Ansvarig för projektet är Krister Johansson.

– Det finns ju bilister som undrar vad det är. Många kör ju på gammal vana här, det ser man ju, så det kommer säkert bli lite rörigt här de första dagarna innan folk har vant sig, det får vi nog leva med, säger Krister Johansson.

Det rådde fortfarande förvirring bland bilisterna när Köpmansgatan stängdes av. Många bilister struntade i förbudsskyltarna och gav sig in och trängdes bland grävmaskiner och byggarbetare. 

Bygget av gågata på Köpmansgatan finns med i Halmstads stadsmiljöprogram och det här är den första stora förändringen som blir verklighet från programmet. Mattias Bjellvi är arkitekt i Halmstad och ansvarig för Stadsmiljöprogrammet

– Det blir jättestor skillnad, det kommer bli bättre belysning och det kommer även finnas konst och mycket bänkar. Så det är ju en mer gång – och cykelvänlig miljö än när det var vigt för bilarna och det är väl en stor förändring att man satsar mer på de gående och de cyklande snarare än biltrafiken. De mänskliga behoven är lite mer i fokus, säger Mattias Bjellvi, arkitekt på Halmstads kommun.  


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".