Anmälan till Skolinspektionen.
Halmstad

Religiös skolavslutning anmäls

Två föräldrar i Oskarström har anmält Esperedsskolan i Oskarström - julavslutningen i kyrkan har religiösa inslag. Enligt Skolverkets regler får elever inte utsättas för ensidig påverkan från en trosriktning.

Esperedskolan har inte följt de lagar som finns. Och därför har den handlat fel, menar Anna Losada Johansson vars barn går på skolan.

– Det här har upprepats år efter år, trots att föräldrar satt sig emot, säger hon.

På julavslutningen i kyrkan sjöngs i princip bara psalmer, prästen berättade om Jesus födelse som det vore fakta och gav även barnen guds välsingnelse. Det är att gå för långt anser Anna Losada Johansson som inte tycker att det är lämpligt med inslag från varken svenska kyrkan eller någon annan trosuppfattning på avslutningen.

– Vi är inte emot kyrkan i sig, men våra barn går i kommunala skolor inte religiösa skolor, säger Anna Losada Johansson.

Enligt Skolverket kan avslutningar hållas i kyrkan om de utformas så att varje elev kan delta och det inte sker en ensidig påverkan från någon trosriktining. Tonvikten ska ligga på högtidlighet, traditioner och samvaro, inte på religiösa inslag.

På barn- och ungdomsförvaltningen håller man nu på att utreda skolavslutningen i Oskarström, om man har gjort fel och om något behöver ändras i framtiden. Det säger skolområdeschef Patrik Engström, som i övrigt avvaktar med vidare kommentarer tills utredningen är klar. Det ska den vara senast den 25 januari för då vill Skolinspektionen ha fått in skolans synpunkter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".